Er zijn zoveel verschillende diëten en voedingsideologieën vandaag de dag, dat het moeilijk kan zijn om te weten wat het beste is voor jou. Mijn antwoord? Waar jij je het beste bij voelt en gelukkig van wordt, als je het maar kan volhouden en het kan omtoveren in een gewoonte. De waarheid is dat ons microbioom (‘t schone woord voor onze darmen) zo complex en uniek is dat het echt onmogelijk is om een one-fits-all-dieet voor te schrijven dat iedereen zal helpen zijn optimale gezondheid te ontdekken. We weten allemaal dat onze voeding en levensstijl invloed heeft op ons gewicht, onze spijsvertering, ons energieniveau, onze immuniteit, ons humeur en nog veel meer. Toch zijn er door de overdaad aan beschikbare informatie belangrijke basistips verloren gegaan en vergeten. So, let’s go back to the basics!
1. GA VOOR KWALITEIT
De oude Grieken gebruikten voeding al om het lichaam en de ziel te voeden. Ze noemden het ’wisdom healing’. Volgens hen gaat voeding veel dieper dan macronutriënten, vitaminen en mineralen en heeft voedsel een impact op het soort geest-lichaam-zielsysteem dat we voor onszelf aan het opbouwen zijn. We zijn gemaakt van energie en zouden meer energie moeten opnemen in de vorm van voedsel, lucht en water voor een goede gezondheid. Verschillende voedingsmiddelen hebben verschillende energieën, maar zelfs twee anders identieke groenten kunnen een heel andere impact hebben op je lichaam als de ene uit rijke vruchtbare grond met liefde in oma's achtertuin geteeld is, terwijl de andere vervuild is met pesticiden en herbiciden. Naast het uit de weg gaan van giftige gedachten en relaties, kunnen we ook onze normen en waarden verhogen door het eten van zeer voedzaam voedsel. Dus luister bij je volgende maaltijd eens naar je hele lichaam wat het zou willen, in plaats van alleen maar met je hoofd bezig te zijn. Het heeft mij enorm geholpen om bewustere keuzes te leren maken.
2. ZET JE ERBIJ NEER
Wist je dat stress een enorme invloed heeft op hoe goed je gevoed bent, ongeacht wat je eet? Misschien is wat je eet niet het probleem. Eet jij staand of neem je er geen tijd voor? Heb je het op dit moment heel erg druk of maak je je ergens zorgen om? Stress brengt de voedingstoestand van je lijf op verschillende manieren in gevaar:
1. het onregelt je eetlust en drijft ons tot te veel of te weinig eten
2. het verhoogt je cortisol- en insulineniveaus waardoor je extra lichaamsvet opslaat, ongeacht hoe gezond je eet of hoeveel je traint
3. het remt de spiergroei
4. kan nefast zijn voor je gezonde darmbacteriën 5. het kan ons vatbaarder maken voor voedselallergieën Rust is ideaal voor een goede spijsvertering, dus ga erbij zitten en vind rust voordat je eet.
3. KLEURTJES OP JE BORD
Geen enkel voedingsmiddel kan alle vitaminen en mineralen bevatten die je lichaam nodig heeft. Vandaar dat het zo belangrijk is om voldoende afwisseling te hebben in je eetpatroon zodat je aan je voedingsbehoeften komt. Groenten en fruit zijn er in veel verschillende kleuren vanwege de aanwezigheid van de allerkleinste deeltjes van onze voeding. Dan heb ik het over fytonutriënten, vitamines, mineralen, mesonutriënten en antioxidanten. Vele kleurtjes op je bord zorgen dus voor een verscheidenheid aan al deze minuscule voedingstofjes die ook je immuniteit ten goede komen. En geef toe, als je bord eruitziet als een regenboog word je er echt wel enthousiast om dat gezonde bordje te verorberen. Vergeet ook zeker je eiwitten niet en durf een keer plantaardig gaan! Het is niet alleen goed voor de planeet, maar je lichaam wordt er ook blij van.
4. EET GENOEG EN VOLGENS JE DOEL
Als je aan je gezondheid wil gaan werken, is het beperken en schrappen van inname van voeding zelden het antwoord. Zelfs als het je doel is om wat gewicht te verliezen, blijf dan ver uit de buurt van caloriearme diëten en voedingsbeperkende hypes.
Ook is het weglaten van een bepaald macronutriënt voor de meeste mensen geen oplossing op lange termijn. Believe me, ik heb er mij ook jarenlang door laten vangen en ik heb er niets mee bereikt. Je lichaam werkt niet optimaal zonder voldoende voedsel en het aantal calorieën dat je elke dag nodig hebt zal ook niet altijd hetzelfde blijven!
Als je bijvoorbeeld fitter en sterker wordt, zul je meer moeten eten. Aan de andere kant, als je overschakelt van een actieve baan naar een zittende job, heb je misschien wat minder eten nodig om gezond te blijven. Het moment dat ik dit (en nog andere handige, maar makkelijke tips) effectief ben gaan toepassen in samenwerking met mijn coaches ging mijn gezondheid met de volle 200% vooruit.
Daarom ben ik mezelf meer gaan verdiepen in voeding en wetenschap en kan het dus alleen maar iedereen aanraden! 80-90% van de tijd eet ik gezond, op deze manier, omdat ik mij daar supergoed bij voel en ik zo op een makkelijk manier mijn doel kan onderhouden. Die andere 10-20% geniet ik ten volle van andere lekkernijen tijdens het weekend of andere gelegenheden.