Er zijn heel veel redenen waarom jouw huid er misschien niet zo goed uitziet als je denkt dat het zou moeten. Begin je soms te twijfelen aan je producten, je huidverzorgingsroutine, je leefstijl en misschien zelfs je genen? Ik weet zeker dat je niet de enige bent.
Het is wel belangrijk om te weten dat er een aantal dingen zijn die je kunt doen om je huid vooruit te helpen - en een aantal dingen die je kunt doen die die vooruitgang enorm hard in de weg kunnen staan. Als je een gezonde huid wilt maar geen resultaten boekt, zijn hier een paar mogelijke redenen die je glowy skin tegenwerken.
Vijf obstakels die jouw stralende huid in de weg kunnen staan.
#1 JE HOUDT VAN JUNK FOOD.
Zoals we allemaal weten begint een gezonde huid met een gezond eetpatroon. Happy gut = happy skin. Het is gewoon zo dat als je veel junkfood eet de kans groot is dat je huid er niet op zijn best uitziet.
Dus, als je niet tevreden bent met je huid, kijk dan eens goed naar je eetgedrag en -patroon. Ga voor vers! Vers(e) fruit en groenten eten, blijf uit de buurt van gefrituurd en verwerkt voedsel en verminder of schrap die suikerhoudende snacks. Suikers versnellen trouwens je verouderingsproces... Dus in de naam van een gezonde, jeugdiger uitziende huid; wees je bewust van wat je eet.
#2 JE DENKT DAT JE JE HUID REINIGT, MAAR DAT DOE JE NIET.
Je doet het elke ochtend en avond, maar misschien doe je het niet zo goed als je denkt. Ga je er te gehaast doorheen? Krijgen de ingrediënten in jouw cleanser de tijd om hun werk te doen op je huid? Vooral als het om make-up gaat, zou het je kunnen verbazen hoeveel er nog op je huid blijft zitten, zelfs nadat je je gezicht hebt gereinigd. Hoe weet je dat?
Droog je gezicht eens af met een schone, witte handdoek. Als je nog sporen ziet van foundation, lippenstift of mascara, dan heb je het niet goed genoeg gedaan. Denk aan waterproof make-up, die is er gewoonweg moeilijk af te wassen.
Een dubbele reiniging is dus nooit een overbodige luxe. Ik doe mijn eerste reiniging met eentje op oliebasis en de tweede is een gerichte/aangepaste gelcleanser. Vergelijk het met stofzuigen en dweilen. Wees dus ijverig in je reiniging en probeer deze stap niet te overhaasten. Je huid zal je op lange termijn dankbaar zijn.
#3 JE ZIET EEN PUISTJE EN YOU GO LOCO.
Calm your tits! Iedereen heeft wel eens last van pukkels en dat is heel normaal. Maar wat je eraan doet, kan het verschil maken. First things first, niet uitknijpen! Daarmee maak je het alleen maar erger. Meer kans op ontsteking, minder snelle genezing en grotere kans op een littekentje.
Producten die gemaakt zijn om puistjes te behandelen kunnen nogal hard en uitdrogend zijn. Als je anti-acne producten op je hele gezicht smeert, loop je het risico dat je het natuurlijke microbioom én barrière van je huid volledig verstoort. Hierdoor kan je huid net meer talg gaan produceren, met verstopte poriën en meer puistjes tot gevolg. Kijk dus altijd goed naar de ingrediënten.
De ene persoon is ook wat acnégevoeliger dan de andere, ook op volwassen leeftijd. Bekijk het als je lichaam dat je iets wil vertellen. Puistjes, pukkels en acné kunnen getriggerd worden door zoveel verschillende dingen. Denk aan hormonale schommelingen, stress, leefstijl, omgevingsfactoren,... Ga eens op zoek naar de oorzaak, terwijl je je huid de juiste voeding en hydratatie geeft langs buiten.
#4 JE SCRUBT/EXFOLIEERT TE VEEL OF TE WEINIG.
Onze huid "vervelt" voortdurend haar buitenste laagje huidcellen. We verliezen wel 1000 huidcellen per uur, per vierkante centimeter. Maar soms moeten we helpen door een scrub te gebruiken om de dode huidcellen van het oppervlak te verwijderen en de mooie, gezonde huidcellen eronder te onthullen. Zo ziet je huid er zacht en glad uit en voelt ze ook zo aan.
Maar te veel van het goede kan nadelige gevolgen hebben. Als je je huid te veel scrubt, kan dat de beschermende huidbarrière aantasten, die nodig is om je huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf en vocht in de huid te houden om ze er jeugdig te laten uitzien.
Aan de andere kant zijn er ook mensen die niet genoeg scrubben. Als je de dode huidcellen laat ophopen, heb je waarschijnlijk een teint die er dof en grauw uitziet. Maar je gaat ook sneller de kans krijgen op talgpropjes, pukkeltjes en ontstekinkjes. Je zult ook merken dat je huidverzorgingsproducten niet goed hun werk kunnen doen. Iedereen zou 1 tot 3 keer per week moeten scrubben of dagelijks exfoliëren, afhankelijk van het huidtype. Let wel erg goed op met een korrelscrub, overdrijf het niet en vergeet het niet. Ikzelf ben meer fan van een exfoliant. Vraag gerust achter wat meer info als je het verschil niet kent. Maak je hier een wekelijks ritueel van, zul je de verbetering in je huid zeker merken.
#5 JE BRENGT JE PRODUCTEN NIET IN DE JUISTE VOLGORDE AAN.
Elk huidverzorgingsregime heeft stappen die je best volgt om de meeste voordelen eruit te halen. Reinigen is altijd de eerste stap, gevolgd door de toner, serums en crèmes. Als je het niet in de juiste volgorde aanbrengt, kan je een negatief effect krijgen, of mogelijk zelfs helemaal geen effect. Je brengt je producten aan van dunne consistentie naar dik.
Serums zijn een bommetje aan ingrediënten in hogere concentraties en hebben vaak het vermogen om dieper in de huid door te dringen dan crèmes. Ze moeten dus eerst worden aangebracht. Als jij je serum over je moisturizer aanbrengt, kan het niet effectief doordringen en zijn werk doen.
Weet waar jij aan wil werken en laat je begeleiden. Een regelmatige workout voor je huid is trouwens echt niet overbodig, dus laat je huid eens onder handen nemen door een specialist. You won’t regret that! En verwacht van een crème van een aantal euro niet dat hij wonderen verricht. Je geld zal in dit geval vooraal naar verpakking en marketing gegaan zijn, maar van een grote hoeveelheid ingrediënten is weinig sprake.
De volgende keer dat je in de spiegel kijkt en gewoon niet helemaal tevreden bent met wat je ziet, denk dan aan deze vijf eenvoudige stappen. Probeer ze uit, geef het tijd en kijk of je een verandering opmerkt. Ik ben enorme fan van dagboekjes bijhouden voor deze dingen. Je huid heeft het nodig dat je er goed voor zorgt, zodat ze goed voor jou kan blijven zorgen, want ze krijgt meer dan ooit vanalles te verduren. & onthou: een mooie huid is altijd de gezondste huid.